Bakım Davranışları Geliştirme Kursları

Yeni sağlık bakım anlayışı hemşireleri standardize edilmiş yönetimsel faaliyetleri sürdürmeye yöneltmektedir. Hatta bazen hemşirelerin BAKIM’a yönelik inanışlarını da ikinci plana atmaktadır. Bu tür görev odaklı bakım eylemleri hemşirede nesneleşme ve anlamsızlıkla beraber tükenmişliğe yol açmaktadır. İnsan Bakım Kuramını geliştiren Jean Watson'a göre; sağlık kurumları ve yöneticiler hemşireleri dinamik tutmak ve tükenmişliği önlemek amacı ile mesai saatleri düzenleme, ikramiye ya da sosyal aktiviteler düzenleme gibi nesnel çözümler üretirler. Oysa hemşirenin istediği insanca bir çalışma ortamında insanca bakım verebilmektir. Jean Watson; hemşireliği hastanelerdeki görevler, prosedürler ve teknikler ile kısıtlı tanımlamanın daha ötesinde tutar. O’na göre bakım ilişkisi konusunda donanımlı hemşireler sevebilme ve bakabilme yeteneğine sahip, duyarlı, hassas, anlam dolu ve toplumla kişisel bağlantıları olan bireylerdir. Toplum bu niteliklere sahip bir disiplin ile karşılaştığında, kendi sağlık ve iyilikleri için insan odaklı olmayan, medikal-teknolojik modeller yerine bütünlük ve maneviyatı yüksek bakım modellerini tercih etmektedir. Watson hemşirelik bakımının, bakım davranışlarının kullanılması ve bu davranışların hastalar tarafından algılanmasıyla etkili olabileceğini vurgular.

İnsan odaklı bir disiplin olan hemşireliğin toplum tarafından bakım bilimi olarak kabul edilmesi, hemşirenin de özü bakım olan mesleğinin icrasında değer bulması için bakım davranışlarını amaçlı biçimde kullanabilmesi gerekmektedir.

Merkezimiz ulusal düzeyde tüm hemşireleri yönelik bakım, bakım kavramı ve ilişkili kavramlar, bakım bilinci oluşturma, İnsan Bakım Kuramı ve Jean Watson'ın tanımladığı; Hazır Olma, Varlığını Sunma, Açık ve Ulaşılabilir Olma, Birey Merkezli Olma, Adı ile Seslenme, Gülümseme, Kabul Etme, Otantik Dinleme, Dokunma, Aile Merkezli Bakım içerikli BAKIM DAVRANIŞLARI KURSLARI yürütmektedir.

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesine verilen kurs haberi için tıklayınız.

Afyon Sağlık Bilimleri Üniversistesi Sağlık Bilimleri Fakültesine verilen kurs haberi için tıklayınız.

Eklenme tarihi :6.01.2023 18:04:31
Son güncelleme : 16.01.2023 12:05:05